Żywienie

Jadłospis
DZIEŃ ŚNIADANIE I i II ZUPA DRUGIE DANIE PODWIECZOREK
  Poniedziałek Płatki pszenne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka sopocka, sałata, papryka, rzodkiewka. Herbata z cytryną Zupa pomidorowa z ryżem - zabielana Potrawka drobiowa w sosie koperkowo-jogurtowym, ziemniaki puree z koperkiem. Surówka z białej kapusty. Kompot truskawkowy, woda Bułeczka z dżemem truskawkowym lub brzoskwiniowym, kakao lub napar z herbaty
  Wtorek Płatki owsiane na mleku. Pieczywo graham z masłem, jajecznica, pomidor, zielony ogórek. Herbata owocowa Zupa krem marchewkowa z makaronem Kasza gryczana, gulasz wieprzowo-wołowy, surówka z papryki, ogórka kwaszonego i kukurydzy. Woda, kompot jabłko. Twarożek miksowany na słodko z bananami i truskawkami. Herbata z cytryną
  Środa Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane, masło, wędlina z indyka, papryka, ogórek kwaszony, rzodkiewka. Herbata malinowa Krupnik z warzywami i zieloną pietruszką Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym. Kompot z wiśni , woda. Sałatka owocowa (jabłko, banan, pomarańcza, brzoskwinia), biszkopty. Napar z herbaty
  Czwartek Kaszka manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka z szynki na ciepło, pomidor, ogórek, sałata. Herbata z cytryną Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowym Naleśniki z mąki owsianej z serem, mus bananowo-truskawkowy. Woda z cytryną Sok marchewkowo-owocowy, wafle ryżowe
  Piątek Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane pasta z sera żółtego i jaj ze szczypiorkiem, papryka, ogórek zielony. Herbata z cytryną Zupa-krem z brokułów z makaronem Kotlecik rybny (dorsz), ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką. Kompot truskawkowy, woda Jogurt truskawkowy lub brzoskwiniowy, biszkopty lub wafle ryżowe, napar z herbaty
DZIEŃ ŚNIADANIE I i II ZUPA DRUGIE DANIE PODWIECZOREK
  Poniedziałek Płatki pszenne pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, sałata, papryka, świeży ogórek. Herbata z cytryną Zupa ogórkowa z ziemniakami - zabielana Makaron świderki z sosem bolognese . Kompot truskawkowy, woda Bułeczka z dżemem truskawkowym lub brzoskwiniowym, kakao lub napar z herbaty
  Wtorek Kasza manna na mleku. Pieczywo graham z masłem, polędwica sopocka, jajko gotowane, pomidor, zielony ogórek. Herbata owocowa Rosół z natką pietruszki, marchewką i lanymi kluseczkami Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree z koperkiem, gotowana marchewka z groszkiem. Woda, kompot jabłkowy Sałatka owocowa (banan, brzoskwinia, pomarańcza, jabłko), biszkopty. Herbata z cytryną
  Środa Budyń waniliowy. Pieczywo mieszane, masło, twarożek, szczypiorek, rzodkiewka, sałata. Herbata z cytryną Krem pomidorowy z makaronem Ryż mieszany biały i brązowy, potrawka drobiowa w sosie koperkowym, surówka z buraczków. Kompot z wiśni Kisiel truskawkowy lub malinowy, chrupki kukurydziane. Napar z herbaty
  Czwartek Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówka z szynki na ciepło, pomidor, ogórek kwaszony, sałata. Herbata z cytryną Krem z buraków z rozdrobnionym mięsem drobiowym Racuszki z mąki owsianej z jabłkami. Woda, kompot truskawkowy Sok marchewkowo-owocowy, wafle ryżowe, biszkopty
  Piątek Płatki jęczmienne na mleku. Pieczywo mieszane z masłem wędlina z indyka, papryka, ogórek zielony, sałata. Herbata z cytryną Żurek z rozdrobnioną kiełbasą i jajkiem gotowanym Paluszki rybne  (dorsz), ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką. Kompot truskawkowy, woda Koktajl truskawkowo-bananowy, biszkopty lub wafle ryżowe. Napar z herbaty
Gramatura potraw mleko 150 g,  kakao 150g,  herbatka 150 g, zupa mleczna 180 g,  pieczywo 40g, dodatek tłuszczu do potraw – masło/olej/oliwa 10 g. dodatki do kanapek: wędliny 15-20 g, pół parówki, ser żółty 15 g, ser biały 20g, dżem 20 g. warzywa jako dodatek do kanapek: pomidor 20g, ogórek zielony 20g, papryka 20 g. II śniadanie – owoce razem 150 g. Obiad: zupa 200g, ziemniaki 100g, kasza/ryż/makaron 30 g, mięso 50g, surówki 60g, kompot 150 g Podwieczorek: koktajl, kisiel, budyń - 200 g. Alergeny: gluten, mleko, jaja, seler, ryba, owoce cytrusowe, ziarna zbóż, sezam, gorczyca, orzechy